Utile

 1. Informaţii Consulare doar în revista "Pro-diaspora"

  Articol extras din nr.2 a revistei "Pro-diaspora"

  Revista "Pro Diaspora" îşi doreşte să fie mai aproape de cititorii săi. De astăzi, vom publica răspunsurile la cele mai frecvente întrebări adresate de cetăţenii R. Moldova operatorilor Centrului de Apel al Ministerului Afacerilor Externe şi Integrării Europene. Numai în revista "Pro Diaspora" puteţi afla informaţii din toate domeniile consulare.

  În care ţări cetăţenii R. Moldova pot călători fără de vize?

  Cetăţenii Republicii Moldova pot călători fără vize în 13 ţări ale lumii: Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Cuba, Georgia, Kazahstan, Kîrgîzstan, Peru, Rusia, Tadjikistan, Ucraina, Uzbekistan şi San Marino (acces doar de pe teritoriul Italiei).

  Care este procedura de obţinere a invitaţiei în R. Moldova?

  Invitaţia se eliberează în exclusivitate de către Biroul Migraţie şi Azil din cadrul Ministerului Afacerilor Interne al R. Moldova. Pentru informaţii suplimentare accesaţi www.mai.gov.md sau telefonaţi la +373 22 544607.

  Cetăţenii căror state pot intra fără vize în R. Moldova?

  Cetăţenii următoarelor state, titulari ai tuturor tipurilor de paşapoarte, nu au nevoie de vize pentru a intra pe teritoriul R. Moldova, pentru o perioadă de şedere de până la 90 de zile, pe parcursul a 6 luni de la momentul primei intrări:

  • State membre ale Uniunii Europene: Austria, Belgia, Bulgaria, Cehia, Cipru, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franţa, Germania, Grecia, Irlanda, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Marea Britanie, Olanda, Portugalia, Polonia, România, Slovenia, Slovacia, Spania, Suedia şi Ungaria;
  • Canada, Japonia, Confederaţia Elveţiană, Islanda, Norvegia, SUA;
  • State membre ale Comunităţii Statelor Independente – Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Kazahstan, Kîrgîstan, Rusia, Tadjikistan, Ucraina şi Uzbekistan.

  Titularii paşapoartelor diplomatice şi de serviciu, cetăţeni ai următoarelor state nu au nevoie de vize pentru a intra pe teritoriul R. Moldova, pentru o perioadă de şedere până la 90 de zile timp de 6 luni: Albania, Bosnia şi Herţegovina, China, Croaţia, Iran, Muntenegru, Serbia, Statul Israel, Turcia, Turkmenistan şi Vietnam.

  Personalul misiunilor diplomatice şi consulare acreditate în R. Moldova şi membrii familiilor acestora, personalul misiunilor permanente şi reprezentanţelor organismelor internaţionale cu sediul în R. Moldova şi membrii familiilor acestora, reprezentanţii mass-media străină acreditată şi în R. Moldova care deţin legitimaţii de acreditare eliberate de către Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, au dreptul de a intra şi de a ieşi fără viză pe întreaga perioadă de valabilitate a cartelei de acreditare.

  Pot tranzita România şi Bulgaria dacă am o viză Schengen?

  Cetăţenii posesori ai unei vize Schengen de scurtă sau lungă şedere sau a unui permis de şedere eliberat de un stat al Uniunii Europene, pot tranzita teritoriul României pentru o perioadă de până la 5 (cinci zile), precum şi teritoriul Bulgariei pentru o perioada de 3 (trei zile).

  Notă: Sunt titulari ai unuia dintre următoarele documente eliberate de statele membre ale Uniunii Europene care aplică integral acquis-ul Schengen (Austria, Belgia, Cehia, Estonia, Franţa, Finlanda, Germania, Grecia, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Olanda, Polonia, Portugalia, Spania, Slovenia, Slovacia, Suedia, Ungaria) sau de Danemarca, Islanda, Norvegia. Posedă o viză de scurtă şedere, o viză de lungă şedere sau un permis de şedere valabile, eliberate de Bulgaria, Cipru, Elveţia şi Liechtenstein.

  Vizele pentru cetăţenii R. Moldova se acorda GRATUIT la Secţia Consulară a Ambasadei României din Chişinău.

  Pentru ce state poate fi obţinută viza la Centrul Comun de Vize din Chişinău?

  La Centrul Comun de Vize din Chişinău se pot depune dosare pentru obţinerea unei vize de călătorie în spaţiul Schengen pe termen scurt pentru următoarele state: Austria, Belgia, Danemarca, Estonia, Finlanda, Letonia, Luxemburg, Slovenia, Suedia, Ungaria, Grecia şi Olanda.

  O viză eliberată de către una din aceste ţări este valabilă şi pentru alte 24 ţări membre ale Acordului Schengen. O condiţie prioritară în acest sens este ca prima ţară de destinaţie să fie statul pentru care a fost depus dosarul pentru viza Schengen. În prima jumătate a anului 2010 la Centrul Comun de Vize urmează să adere şi Elveţia.

  Sună la Centru de Apel

  Centrul de Apel se află pe strada Alexei Mateevici, nr.80 din Chişinău şi lucrează de luni până vineri de la ora 8:00 până la 17:00. Pentru orice informaţie se poate suna gratuit de pe teritoriul R. Moldova la 080090990. La numărul de telefon +373 22 690990 pot apela cetăţenii aflaţi în afara ţării. Apelul este taxat cu tarif standard pentru ţara din care se efectuează apelul. Solicitări se primesc şi la adresa electronică callcenter@mfa.md. Operatorii Centrului de Apel vă oferă informaţii în toate domeniile consulare.

 2. Ce drepturi am dacă lucrez în construcţii în Marea Britanie

  Articol extras din nr.1 a revistei "Pro-diaspora"

  Toti lucratorii din constructii au dreptul sa lucreze pe santiere fara a se accidenta sau imbolnavi ca urmare a muncii depuse. Angajatorul sau contractantul principal de pe santier raspunde de sanatatea si securitatea la locul de munca. Este important sa fiti la curent cu raspunderile care va revin atat dvs., cat si angajatorului.

  Legislatia britanica privind sanatatea si securitatea in munca va protejeaza chiar daca nu lucrati aici legal. De asta se ocupa Directia de Sanatate si Securitate in Munca (DSSM) – o agentie guvernamentala care raspunde de aplicarea legislatiei din domeniul sanatatii si securitatii in munca in Marea Britanie. Raspunsurile la majoritatea intrebarilor le puteti afla pe website-ul: www.hse.gov.uk/construction/romana Totodata acest site ii va ajuta pe lucratorii din constructii straini si pe angajatorii lor sa isi inteleaga rolurile si raspunderile ce le revin conform legislatiei britanice privind sanatatea si securitatea in munca.

  Daca ati venit din strainatate sa lucrati aici, atunci pe aceasta pagina web:

  • aflati care va sunt drepturile si raspunderile conform legislatiei privind sanatatea si securitatea in munca;
  • gasiti informatii privind sanatatea si securitatea in munca, inclusiv drepturile dvs. de baza, bunele practici, normele legale si conditiile de munca.

  Daca sunteti un angajator sau contractant principal, pe site gasiti indrumari scrise pentru angajatii care nu vorbesc engleza.

  Daca sunteti ingrijorat in legatura cu respectarea cerintelor de sanatate si securitate pe santierul dvs., discutati cu angajatorul, cu contractantul principal sau cu un coordonator in materie de sanatate si securitate. Daca continuati sa fiti ingrijorat in privinta conditiilor de pe santierul dvs., puteti contacta Directia de Sanatate si Securitate оn Munca (DSSM). Apelati linia de asistenta telefonica, la 02075562200 (Marea Britanie), pentru a discuta cu cineva care vorbeste romana.

  RETINETI: toate apelurile effectuate la acest numar sunt confidentiale! Nu este necesar sa va dati numele daca nu doriti sa faceti aceasta. Puteti, de asemenea, trimite o reclamatie sau o solicitare prin e-mail, la informatii@hse.gsi.gov.uk. Daca doriti informatii privind alte probleme la locul de munca, cum ar fi salarii neplatite, ore lungi de munca, plata concediului de odihna sau a concediului medical, apelati linia de asistenta telefonica specializata in probleme legate de salariu si drepturile la locul de munca la 08009172368 (Marea Britanie).